Search

Verslag door drs. Elise Huisman, kinderarts-hematoloog Erasmus MC en transfusiespecialist Sanquin Medische Zaken – afdeling Transfusiegeneeskunde

Op 7 februari 2024 vond het 3e symposium van het netwerk Kind en Transfusie plaats in Amsterdam en via Teams. Het thema was massaal bloedverlies bij kinderen.

Voor wie het netwerk nog niet kent, dit is een groep bevlogen artsen binnen en buiten Sanquin die onderzoek doet binnen her veld van de pediatrische transfusiegeneeskunde om de hele bloedtransfusie keten veiliger en specifieker voor kinderen te maken. En dat is 1x per jaar met een symposium. Zo ook 7 februari. Een dag vol afkortingen en vraagtekens, maar ook bevlogenheid om hier mee door te gaan! Er waren maar liefst 25 deelnemers LIVE bij Sanquin in Amsterdam aanwezig en 74 deelnemers via Teams.

Deze keer ging het over massaal transfusieprotocollen (MTP) bij kinderen. Kinderen hebben gelukkig niet vaak te maken met massaal bloedverlies (MBV), maar als het optreedt is het ernstig en de kans dat het kind <24 uur overlijd is groot. Het MBV kan zowel in ongecontroleerd setting (bijvoorbeeld een verkeersongeluk) als aan meer gecontroleerd setting optreden (bv. perioperatieve bloedingen). Gedurende de dag werd meer en meer duidelijk dat er weinig evidence based medicine (EBM) is rond de opvang van MBV bij kinderen, maar vooral veel ’experienced’ based medicine. Er werd druk geëxtrapoleerd vanuit de evidence die er is rondom MBV van volwassen en zelfs daar bleken gedurende de dag meer en meer vragen gesteld te kunnen worden. Maar omdat de impact van te laat of onvolledig handelen groot is, leerden we dat er internationaal diverse praktische protocollen, flowcharts en massaal transfusiepakketten (ook al MTP) waren ontwikkeld. Iets waar we op nationaal niveau nog van kunnen leren, want dat bleek maar in weinig Nederlandse ziekenhuizen geïmplementeerd…

Maar wat leerden we dan wel?

Al met al, een leerzame dag waarin de presentatie vanuit het ministerie van defensie over MBV bij kinderen en volwassenen in oorlogssetting ons vooral ook dankbaar maakte. Wat heerlijk dat we de luxe hebben om over al deze vragen na te denken en te zoeken naar de beste zorg voor kinderen die transfusies krijgen rondom massaal bloedverlies.

Het 4e symposium staat gepland voor 05.02.2025 bij Sanquin in Amsterdam en via Teams.